Címkék

90s (10) ajánló (10) akph (3) amcsifoci (13) apple (3) autó (2) beggars (2) blog (24) brk (6) chill (22) comic (7) dubstep (7) életérzés (14) élmény (6) emberek (2) érdekes (19) esti elszállás (6) film (26) fim (1) firefly (2) fnl (4) foci (9) focivb (7) fun (48) grafika (8) játék (8) képek (33) kidcudi (7) könyv (3) nike (4) nosztalgia (5) nyár (6) omegle (3) prodigy (1) rap (46) reklám (15) rémi (2) rip (2) romváros (4) sci fi (3) sorozat (17) suli (1) tech (2) ünnep (9) vers (13) western (1) zene (187) zenehétfő (91)

Firefly

2010.07.01. 13:20 brk

A Big Bang Theory hívta fel kétszer is a figyelmemet, így rákerestem az interneten a sorozattörténelem egyik legméltetlanabbul elkaszált és levetített szériájára, a Fireflyra. Innen szépen "meg is vettem" mind a 14 részt, ettől a pillanattól kezdve pedig elkerülhetetlen volt a dara :) Rövid értékelőt írok csak, inkább amolyan ajánló jelleggel, mivel a.) nem sok kritika érheti szvsz a sorozatot, b.) minek írjak kritikát, van abból bőven a neten. Nézzétek meg a főcímet (ami az egyik legjobb, amivel valaha is találkoztam), aztán csapatjuk.

Szóval a Firefly, mint írtam eléggé szét lett cincálva a FOX által (ellenben nem szidhatjuk őket, mivel mégis csak bevállalták, ami elég bátor dolog volt annó). Ahogy a sugárzásból is látszik 2002-ben készült a cucc, csak úgy összehasonlításképp akkor jött ki a SW Episode II, a HP 2, a GYU 2, és természetesen akkor verte meg a ZTE a ManUtd-t :). Mivel viszonylag kis büdzséből dolgoztak, így a látványvilág ha nem is mókás, mint mondjuk a 60as évek beli Star Trek-ben, de be kell látni, azért rányomja a bélyeget a megvalósításra. Ettől független, vagy pont ezzel együtt ami viszi magával a sorozatot azok a karakterek, mindenki szimpatikus és megkedvelhető (még Summer Glau is, bár ő csak idővel), illetve a HANGULAT (igen, így csupa nagybetűvel).

Mivel a Firefly űr-western (nem spagetti-western, ez mondjuk fontos), így a sivatagos vidékek és a tipikus westernhez illő jellemekhez hozzátársul a zene, hasonló, mint amit a főcímben is szól. Élmény nézni, ahogy az űrben repülnek és szól ez a jó kis country, vagy vonatot rabolnak az űrhajóval, ha nézitek, majd megértitek :) Űrről jut eszembe, hál istennek nincs hang, mivel ugye nem terjed, ez mindenképp pozitívum. Vannak még apróságok, amik dobnak a hangulaton, pl. hogy meg sem próbálták túlzsúfolni a sorozatot idegen fajokkal, illetve futurisztikus kütyükkel, helyszínekkel, így marad végig letisztult és érthető, illetve, hogy kínaiul káromkodnak, meg még sok egyéb, de komolyan, nézzétek és majd rájöttök magatok is :)

A részek közt viszont elég nagy eltérés van, a szerintem legjobb (Out of Gas) pl. flashbackkel teli dráma, a Jaynestown kvázi vígjáték, míg a Trash igazi Ocean's filmeket idéző heist. Plusz a finálé is megérdemel pár szót, olyan szövegek vannak benne, meg megvalósítás, hogy élmény volt nézni.

Mivel egy évadot ért meg a sorozat, így egy filmmel próbálták meg lezárni a szálakat, aminek sztem egy elrondítás lett a vége. Bár a legtöbb kritika jókat írt róla, nekem a Serenity nagyon nem tetszett, méghozzá pont azért, amiért a Firefly igen. Értelmetlen dolgokat beletömtek, túlspilázták a filmet, lebutították. Szvsz kiírtották belőle a hangulatát az egésznek, ettől független érdemes a sorozat után bepróbálni, ez csak egy magánvélemény.

Ami mutatja a Firefly kult státuszát az az, hogy rengeteg helyen, sorozatban, játékban megemlítik, utalnak rá, de ami nekem mindent vitt, az a főszereplő Malcolm Reynoldsot alakító Nathan Fillion akciója volt a Castleben. Csak egy kis jelenet, de jókat lehet vigyorogni rajta, bár előtte azért pár Firefly részt teszteljetek be.

Remélem sikerült legalább pár ember figyelmét felkelteni a sorozat iránt, így nyáron, főleg ha semmi program nincs, érdemes rászánni pár órát a Fireflyra, feldobja az embert, kötetlen szórakozás.

"..you can't take the sky from me.."

A bejegyzés trackback címe:

https://monkey.blog.hu/api/trackback/id/tr772123053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jas_W 2010.07.01. 22:05:33

Jónak tűnik... :) Végzek a The League-gel, meg a Treme-vel, utána lehet hogy nálam is lekúszik :)

brk 2010.07.01. 22:07:21

@Jas_W: akkor már csak hónapok kérdése :)
süti beállítások módosítása